Половината от населението на България не е използвало интернет

Страната изостава с достъпа до глобалната мрежа в селските райони, твърди еврокомисарят по информационни технологии Нели Крус.

20.09.2012 | 13:46
Половината от населението на България не е използвало интернет
Половината от населението на България не е използвало интернет

Поне 90% от работните места в Европа изискват компютърни умения, а само с 3% нараства грамотността в тази сфера за година. Ако не се справим с този проблем, губим цяло поколение, заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по информационните технологии Нели Крус по време на конференция в София на тема „Цифровата програма на Европа 2012 - реалност или все още предизвикателство“.

Незаетите работни места в Европа в областта на информационните технологии ще станат 700 000, което означава, че не използваме адекватно възможностите във всички държави, допълни Крус.

Според нея половината от населението на България никога не е използвало интернет. „Твърде много жени са отблъснати от „дигитализираните“ кариери в информационните технологии. Това трябва да се промени“, обясни Нели Крус и отбеляза, че чужди компании може да откажат да инвестират в България, ако информационните технологии и уменията на служителите не са на ниво.

Европейския съюз има нужда от широколентовия интернет, той стимулира икономиката – 10% разпространение на широколентовия интернет означава 10% по-високо икономическо развитие, посочи Крус. В България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони, отбеляза още еврокомисарят.

„Наясно сме, че Европа и Брюксел не могат да направят онова, което трябва да се направи на местно ниво. Трябва да разберем дигиталната реалност и трябва да се конкурираме в глобален план. Когато хората мислят за Европа, трябва да знаят, че се намират на добро място, където се реализира цифров бизнес. За да се справим с глобалните предизвикателства ние трябва да имаме подходящите мрежи и умения“, посочи еврокомисарят.