fallback

Дянков вижда България сред първите 25 държави в света по макроикономическа стабилност

До година България да надскочи Средна Европа по конкурентоспособност, планира вицепремиерът.

14.09.2012 | 12:42

Догодина България да е сред първите 25 държави в света по макроикономическа стабилност, предвижда финансовият министър Симеон Дянков. Това става ясни от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет на 12 септември. Сега страната е на 31-во място сред 144 държави, показа рейтинг на Световния икономически форум за конкурентоспособността на държавите в света.  

На следващото си заседание на 19 септември министрите ще докладват набелязаните мерки, така че и по останалите 11 критерия, по които световната организация измерва конкурентоспособността, България да отбележи напредък, пише още в стенограмата.

"Най-важното, което се вижда в последния доклад, е, че ако от 1999 година България условно се е движила в групата на Румъния, Гърция, сега сме направили доста голям скок и вече сме в групата на Полша, Чехия - Средна Европа, много близо сме до Словения, до Австрия по голяма част от критериите. Въпросът е дали можем да надскочим и тази група в следващата година-две", твърди Дянков. Той призовава колегите си да работят по конкретни цели и критерии и да си определят  задачи на всяко министерство в областите, по които може да има прогрес.

Дянков припомня още, че класирането на България по критерия "макроикономическа среда", за която той отговаря, е с 15 места по-добро, отколкото през миналата година, а по индикатора "ниво на държавен дълг" страната е на 20-то място в целия свят.

fallback
Още от България
fallback