fallback

МРРБ сезира прокуратурата за спирането на водата в Добрич

Energо-Pro се опита да изнудва държавата, смята министерството на Павлова.

14.09.2012 | 10:43

Регионалното министерство сезира прокуратурата по повод решението на електроразпределителната компания Energo-Pro да спре тока на добричкото ВиК, пише в съобщение на ведомството начело с Лиляна Павлова. Настоява се още със становище по случая да излезе и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Водното дружество е натрупало дългове за ток за над пет милиона лева; още през 2006 има изтеглен кредит от СиБанк за 15 млн. лева; има да събира стари задължения от големи регионални фирми за над два милиона, а от граждани – над 8.5 милиона, показва справка на министерството.

"Energо-Pro се опита да изнудва държавата и подложи на риск здравето на хората, въпреки големите задължения. Предвид, че водата е основна жизнена потребност, може да се приеме, че се нарушава основно човешко право", гласи становището на МРРБ.Регионалният министър предложи да бъде сключен план за разсрочване на дълга, а средствата щели да дойдат от продажбата на стари тръби през Стоковата борса. Друг вариант за решаване на кризисната ситуация е сметките да бъдат покрити от държавата.

fallback
Още от България
fallback