Доплащаме 2 млрд. лева годишно за здравни услуги!

Едва 6% от хората са готови да внасят повече пари за осигуровки

26.09.2018 | 19:37 Редактор: Тодор Петров
Доплащаме 2 млрд. лева годишно за здравни услуги!

България е една от страните с най-високо доплащане извън системата на здравното осигуряване. Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Министерството на здравеопазването. 

Готвените промени в сектор "Здравеопазване" внесоха смут както сред пациенти, така и сред застрахователи. Доплащаме 2 милиарда лева годишно за здравни услуги. Това означава, че 30% от разходите ни са преки плащания за здраве. 

Едва 6% от хората са готови да внасят повече от настоящата си здравна осигуровка. Огромно остава недоверието, че вдигането на осигуровките ще реши въпроса с доплащането. Българинът предпочита да има средства и да доплаща, вместо да дава допълнително за осигуровка. 

В същото време едва 35% от хората знаят върху каква сума се осигуряват. Едва една пета от хората знаят каква сума внасят под формата на здравни осигуровки. И все пак пациентите настояват за повече и качествено лечение.

Ще бъде ли променен здравноосигурителният модел у нас? Вижте във видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 0
Татяна Тодорова
преди 5 години
Като здравно осигурена и с направление от личния лекар заплатих повече 500 лв. за изследвания, за да достигне лекарката до диагноза. Ако не бях мнасяла десетилетия тези осигуровки, щях да платя 45 лв. повече. Същевременно съвършено бзеплатно спасяват и лекуват побойници, пияници и престъпници, защото били човешки същества и имали право на живот, а ние солидарно поемаме разходите за драгоценния им живот. Защо за моите изследвания - кръвни тестове, костна плътност, ехограф и скенер не се задейства клаузата за солидарност? Щом като на мен здравната осигуровка не ми осигурява дори диагноза, се оказва, че здравната система не ме признава за човек и ме лишава от правото на живот, на здраве и здравеопазване. Дали е така с върхушката в правителствената болница? Нали след 10 ноември тази привилегия беше отнета? Кой възстанови привилегията на политическата прослойка? Сигнализирай за неуместен коментар