fallback

Плевнелиев: България протяга ръка за нова фаза в отношенията с Македония

България няма да направи компромис с историята на региона, заяви президентът.

07.09.2012 | 14:44

България протяга ръка към Македония и очаква обратно конкретни доказателства,че отношенията между двете държави се намират в нова фаза. Коментарът направи президентът Росен Плевнелиев в Пловдив в отговор на въпрос за отношенията между съседните държави, предаде информационна агенция „Фокус”. Президентът подчерта, че на среща с македонския президент в Белград преди два месеца е заявил, че „България никога няма да направи компромис със своята история, нито с историческите факти за региона такива, каквито са-от най-древните времена до днес".

Пред македонския си колега Плевнелиев е заявил още, че  "манипулирането на историята и диалогизирането на фактите, подмяната на историческите факти не е помогнало на никого на Балканите.”

Пред държавния глава на Македония Росен Плевнелиев заявил, че много би искал да остави историята на историците, а политиците да работят с европейски подход в едно добро регионално сътрудничество. Преди дни в Брюксел самият Георге Иванов призова историята да бъде оставена на специалистите.

Междувременно след заседанието на Министерския съвет в сряда външният министър Николай Младенов съобщи, че България подготвя документ с „червени” линии, който да очертае границите на политическото отношение спрямо съседите си.

„Имаме трайни културни, исторически, политически интереси като българска държава, които трябва да бъдат защитени в региона в един нормален и конструктивен диалог с нашите съседи. Развитието на българските общности, запазването на българския език, на българската култура във всички тези страни е основен приоритет за нашето общество не от вчера. Затова смятам, че е крайно време да проведем един конструктивен, открит и надявам се, спокоен дебат в българското общество и в Народното събрание и да формулираме основни параметри, основни принципи и, разбира се, основни червени линии, от които няма да отстъпим в политиката си към нашите съседи, за да бъдат те ефективни, за да бъдат конструктивни и да допринасят за това, което в крайна сметка е стратегически важно в нашия регион - да има стабилност, развитие, икономическа свобода, това трябва да стане на базата на максимално съгласие между политическите сили и обществото," заяви пред журналисти Младенов.

fallback
Още от България
fallback