Агенция "Афис": Правителството е в най-критичния си период!

Ясно изразен отлив на активни избиратели от всички парламентарно представени партии

24.09.2018 | 13:13 Редактор: Тодор Петров
Агенция

Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата, показват данни на социологическа агенция "Афис". След края на председателството оценките на българските граждани за случващото се у нас са се влошили в сравнение с предходните месеци.

Нараства делът на избирателите, които насочват погледа си към варианта "предсрочни избори". За последните три месеца този дял бележи ръст от 10 пункта и през септември достига ниво от 40 на сто. 

Налице е ясно изразен отлив на активни избиратели от всички парламентарно представени партии и коалиции. Най-изразен е спадът в подкрепата за основната управляваща партия – ГЕРБ, което е довело до изравняване на нейната позиция с тази на основния ѝ конкурент – БСП. 

От друга страна, растат дяловете на потенциалните негласуващи и на онези, които при евентуални нови избори не биха подкрепили никого. За първи път се случват две неща: местната власт е с негативен рейтинг (доверието е по-ниско от недоверието) и второ, недоверието в парламента е по-високо, отколкото в съда и прокуратурата, които обичайно заемаха последните две места в общото подреждане. 

През септември рейтингът на Народното събрание е затворил дъното на класацията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)