Горивата ще поевтинеят от есента, прогнозира енергийният министър

Ако цената остане на същите нива, Делян Добрев обеща да признае, че е сгрешил в прогнозата си.

06.09.2012 | 12:28
Горивата ще поевтинеят от есента, прогнозира енергийният министър

След края на активния летен сезон министърът на икономиката, енергетиката и туризма очаква спад в цените на горивата. Пред Нова телевизия Делян Добрев заяви, че ако цените останат на същите нива, ще признае, че е сгрешил в прогнозата. Енергийният министър подчерта, че през последните дни се наблюдава слабо поевтиняване на петрола и на долара, което дава основания за очакван спад и при горивата.

Делян  Добрев припомни, че акцизът върху горивата в България и в останалите европейски страни е един и същ. Доходите на българите обаче са значително по-ниски.

"Не може акцизът в България да е, колкото в развитите страни в Европейския съюз, където доходите са доста по-високи," коментира Добрев. Той даде пример, че при евентуално понижаване на акциза с 30% би довело до поевтиняване на горивата с около 30 стотинки.

Делян Добрев коментира и стартиралата от Европейската комисия проверка на руския енергиен гигант „Газпром”. По неговите думи България ще бъде в изгодна позиция, ако бъде установено, че в договорите за доставка на природен газ за Европа има несправедливи клаузи. До газова криза обаче няма да се стигне, категоричен е министър Добрев.