Отбелязваме 127 години от Съединението на България

Кулминацията на тържествените чествания ще бъде в Пловдив на площад „Съединение”.

06.09.2012 | 09:35
Отбелязваме 127 години от Съединението на България

На 6 септември се навършват 127 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
След Берлинския конгрес от 1878 българските земи между Стара планина и Родопите без Софийски санджак са отделени в отделна област – Източна Румелия, която остава по пряката военна власт на султана и получава известна административна автономия. Усилията на останалите под османска власт българи се насочват към обединение с освободените българи от Княжество България.

През 1880 е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна цел е обединението на Княжество България с Източна Румелия. Пет години по-късно начело на комитета застава Захари Стоянов. Местното население се обединява в комитети „Съединение”.

На 6 септември отряди на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев навлизат в Пловдив. Областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич е арестуван. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно княз Александър I Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

От 1998 година 6 септември е обявен за официален празник.

Тържествените чествания по случай 127-та годишнина започнаха още на 5 септември вечерта в град Съединение.
Днес честванията продължават с тържествен молебен в  катедралния храм "Успение на Света Богородица" в Пловдив.

Вечерта от 20.30 часа на площад "Съединение"  започва тържествен митинг и заря-проверка с участието на военнослужещи от пловдивския гарнизон. Президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители ще участват в тържественото честване на 127-та годишнина от Съединението на България и празника на град Пловдив.

В София годишнината от Съединението ще бъде отбелязана с  шествие от Паметника на Незнайния воин до Мавзолея на княз Александър I Батенберг с начален час 11.00. Половин час по-късно пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг на булевард "Васил Левски" 81 ще се състои празнично честване на годишнината.