България прави сериозен скок по конкурентоспособност

Страната се придвижва от 74-то до 62-ро място в годишната класация на Световния икономически форум.

05.09.2012 | 13:12
България прави сериозен скок по конкурентоспособност

България подобрява значително позициите си за конкурентоспособност – страната се придвижва от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум. Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в престижното издание.

Страната вече не е на последно място по конкурентоспособност сред страните от Европейския съюз. Тази година изпреварваме Словакия, която е на 71-во място и сме много преди Румъния, която е на 78-ма позиция. Гърция е едва 96-та в класацията.

България е само на две позиции след Унгария. Най-доброто предишно класиране на България е било през 2010, когато бяхме на 71-во място сред 139 държави.
Причина за придвижването ни нагоре в класацията е макроикономическата стабилност. По този показател България е на 31-во място сред 144 страни. Само преди година страна ни е била на 46-то място. България е по-добре позиционирана и по отношение на ефективността от труда и на технологичната готовност.
Негативни са резултатите за активността на бизнеса при закупуването на съвременни технологии  и слабата роля на чуждите инвестиции за навлизане на модерни технологии в българската икономика.

Факторите, които дърпат страната назад в класирането продължават да бъдат институциите, с които компаниите постоянно работят, иновациите и развитието на бизнеса, обобщават от Световния икономически форум.  
При институциите сме на 108-мо място, съдебната ни система е класирана на 122-ро, бизнес-регулациите ни поставят на 109-та позиция.