fallback

Цяла България чества Независимостта! Центърът на тържествата е Велико Търново

От 19 часа в старопрестолната столица ще започне военният ритуал, а малко по-късно и тържествената заря-проверка

22.09.2018 | 13:03 Автор: Велислав Филипов

Днес отбелязваме 110 години от обявяването на България за независима държава. Център на тържества е Велико Търново, където за първи път е изчетен манифеста, с който е обявена Независимостта. 

Празничните чествания там започнаха рано сутринта с литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици“, а по-късно празничното шествие стигна до историческата крепост "Царевец". 

В ранното утро на 1908 години царският влак, в който пътувал княз Фердинанд и свитата му, спрял на малката гара Трапезица. Почти незабелязано, пеш Фердинад извървял пътя до храма "Свети Четиридесет мъченици“ и без дори да осъзнава, в онзи момент направил последните си крачки като княз. 

И днес, също както в ранното утро на 22 септември - 110 години по-късно, празникът във Велико Търново започна отново с празнична литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици“, след което най-важният държавнически документ – манифеста, с който България е обявена за независима държава, беше изчетен пред всички жители и гости на града. 

В образа на княз Фердинанд влезна актьорът Милен Иванов, за който ролята на бъдещия цар е истинско предизвикателство. 

По традиция след изчитането на манифеста, празничното шествие стигна до историческата крепост "Царевец“, където с военен ритуал беше издигнат националният флаг и също като преди 110 години - манифестът беше изчетен повторно.

Празничните прояви във Велико Търново продължават през целия ден днес. По традиция голямото търновско празнично хоро започва точно в 18 часа. От 19 часа ще започне военният ритуал, а 30 минути по-късно ще започне тържествената заря-проверка. Около 20:15 часа ще започне спектакълът "Звук и светлина" на крепостта "Царевец".

Утре - на 23 септември, парният локомотив "Баба Меца" ще задвижи царския влак "Корона експрес", с който отново ще бъдат пресъздадени събитията и ще бъде направена възстановка на момента, в който България обявява своята Независимост. Интересен факт е, че манифестът, изчетен пред българските граждани във Велико Търново, е написан именно на този влак.

В София тържественото отбелязване на Независимостта е на площад "Княз Александър I". Официалната церемония започна именно до Паметника на Независимостта. Сред официалните лица на събитието бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на столицата Тодор Чубанов и вицепремиерът Валери Симеонов. 

Стотици дойдоха, за да се поклонят пред хората, дали живота си за свободна и независима България.

 

fallback
Още от България
fallback