Anonymous заплашиха Дянков

Забавянето на пенсиите през септември осъжда на глад 2 млн. души, твърдят от организацията.

04.09.2012 | 15:20
Anonymous заплашиха Дянков
Anonymous заплашиха Дянков

Anonymous Bulgaria пусна клип с остро предупреждение към финансовия министър Симеон Дянков, заради забавянето на изплащането на пенсиите този месец.

"Една трета от населението й е осъдено на глад в продължение на 4 дена заради евтините игрички на министър Симеон Дянков да забави плащането на пенсиите с няколко дена. Едно е да не провеждате социална политика, защото няма пари за нея, друго е да осъждате на глад над 2 милиона души - на това не се казва финанси, а терор над населението господин Дянков. Ние осъждаме Вашето действие и се радвайте, че тук хората все още ги е страх да излязат на улиците. Ако беше по време на криза в съседна Гърция или която и да е наша съседна държава, то това щеше да ви струва поста, но и и тук скоро няма да има какво да губят вече от такива игрички, така че помислете над това", се казва в обръщението на Анонимните.

"Министерството на финансите забавя парите на най-уязвимата социална група и то след като са платили сметките за по-скъпия ток и изравнителните сметки за парното", се казва още в изявлението.

От ведомството на Симеон Дянков коментираха, че забавянето на пенсиите зависи от НОИ. Оттам обясниха, че наистина не е имало как в единствените 3 работни дни преди 10-ти септември да изплатят пенсиите на всички пенсионери. Можеше да платим на една малка част, но тогава другите щяха да протестират, коментираха от осигурителния институт. Експертите на Бисер Петков се позоваха на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, според която пенсиите се изплащат между 7-мо и 20-то число на месеца, за който се отнасят. Когато 7-мо число е неработен ден, изплащането започва в началото на първия работен ден след тази дата.