Вивиан Рединг: Влизането в Шенген се отлага за неопределено време

България и Румъния трябва да предоставят по-сериозни гаранции за напредъка на реформата в съдебната система.

03.09.2012 | 15:29
Вивиан Рединг: Влизането в Шенген се отлага за неопределено време

Европейският съюз може да отложи за неопределено време присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, заяви пред френския вестник "Монд" еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

 "Няма да е изненада, ако страните от Шенген решат да не интегрират Румъния веднага", каза Рединг. Тя посочи още, че след политическата криза в Румъния заради опита на управляващите да свалят президента Траян Бъсеску, ЕС внимателно следи ситуацията в страната.

Според еврокомисаря по правосъдието в Шенген не са необходими само сигурни граници, но и гаранции за адекватно функциониране на правосъдието.

До момента Европейската комисия подкрепя членството на двете страни в Шенгенското пространство, като само преди няколко дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу потвърди в София, че техническите критерии са изпълнени и въпросът трябва да бъде решен колкото може по-скоро.

В същото време румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА, съобщи, че Румъния може да бъде разделена от България по пътя й към Шенгенското пространство. Премиерът Виктор Понта заяви обаче, че подобен вариант не може да се случи.

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген, но за да бъдат приети в зоната за свободно пътуване трябва общо решение на всички страни членки, припомнят експерти.

Очаква се въпросът с присъединяването на двете страни в Шенген да бъде обсъден по-късно този месец. София и Букурещ се надяват на частично присъединяване само с въздушните и морските си граници до края на тази година. Този вариант стана още по-реалистичен, след като от Холандия, която бе единствената страна официално срещу членството на двете страни, дойдоха сигнали, че могат да подкрепят подобно решение.