Колко струва свободата?

Говорят жертвите на новото робство

19.09.2018 | 18:15 Редактор: Велислав Филипов
Колко струва свободата?

Години наред България е сред водещите страни по произход на трафик на хора. 80% от жертвите са жени и деца, а причината най-често е сексуална експлоатация.

От една година у нас работи приют, който побира десет души, жертви на новото робство. Нито една телевизия досега не се е осмелила да прекрачи прага на къщата, в която са настанени най-изтезаваните. Директорът на приюта Славка Мачева разказа първо пред Bulgaria ON AIR, че в тайната къща идват хора, които са изпаднали в много тежко състояние, след насилствена проституция и просия.

Други са принуждавани да извършват различни дейности, а парите отиват за трафикантите. В приюта жертвите намират медицинска, социална и психологическа помощ. Всеки случай е строго индивидуален, но има нещо, което свързва всички тях – липсата на подкрепа от страна на близки и роднини.

"Това са хора, загубили вярата си в доброто", признава психологът Габриела Матанска. Всеки ден тя контактува с настанените в къщата и казва, че работата ѝ я е научила да се радва на малките неща, защото може да бъде друго.

Така, както се е случило с основната героиня на репортажа, чието лице и име няма да ви разкрием.

Вижте повече във видеото на Божила Симова, оператора Тодор Тодоров и монтажиста Мирослав Димов