Отпада ДДС върху даренията чрез SMS-и

Облекчението няма да важи за телевизионни игри или рекламни кампании, реши Дянков.

31.08.2012 | 17:38 Редактор:
Отпада ДДС върху даренията чрез SMS-и
Отпада ДДС върху даренията чрез SMS-и

Кампании с благотворителен и дарителски, характер, при които абонатите изпращат SMS или правят телефонно обаждане няма да се облагат с ДДС, реши финансовият министър Симеон Дянков. От публикувано указание към Закона за данъка върху добавената стойност става ясно, че оттук нататък върху дарената сума няма да се начислява косвен налог, а само върху стойността на SMS-a или телефонното обаждане. Колко ще струва техническото изпращане на SMS или минутите разговор – ще зависи от договорките межди мобилния оператор, организаторите на кампанията, както и от тарифния план на всеки потребител. От финансовото министерство обясниха за Bulgaria On Air, че има и вероятност изпращането на съобщенията чрез GSM или обажданията с цел дарение да бъдат безплатни или за сметка на организатора.

Досега мобилните оператори имаха възможност да тълкуват закона както намерят за добре и начисляваха ДДС върху цялата сума (дарението + стойността на SMS-a). Неправителствени организации апелират отдавна да се премахне косвения налог върху съобщенията с благотворителна цел. Телекомите обаче се оправдаваха, че ще бъдат санкционирани от данъчните, ако не начисляват данъка върху цялата сума. С новото указание на Дянков тази практика вече няма да може да се прилага и ще се облага единствено самото съобщение.

Експертите от ведомството уточниха още, че разпоредбите няма да важат за телевизионни игри, рекламни кампании или други подобни прояви, в които потребителите гласуват чрез обаждане или изпращане на SMS.

Съгласно чл. 2 от закона обект на облагане с данък върху добавената стойност са възмездните облагаеми доставки на стоки или услуги. Безвъзмездните доставки (даренията на стоки или услуги) са извън обхвата на закона, се посочва в указанието на Дянков. Там се посочва още, че изпращането на SMS в благотворителна кампания трябва да се запише на отделен ред в сметката на абонатите, която получават в края на съответния месец.

ДДС ще се плаща обаче върху доставените от оператора към организатора на кампанията услуги - като предоставянето на номер, събиране и отчитане на дарените суми, превеждането им.