Градският транспорт ще бъде с променен маршрут от септември

Общината готви цялостни промени в транспортната схема от началото на 2013.

30.08.2012 | 12:26
Градският транспорт ще бъде с променен маршрут от септември

От 1 септември ще бъде променен маршрутът на градския транспорт заради пускането на втората линия на метрото, съобщи днес на пресконференция столичният заместник-кмет по транспорта Любомир Христов.

Частично се променя маршрутът на автобус с номер 85 в кварталите "Надежда", "Връбница" и "Обеля". Измества се крайната спирка на автобус с номер 98 от "Хладилника" на булевард "Джеймс Баучер". От есента повече трамвайни мотриси ще се движат по линия 10, която изпълнява функцията на довеждащ транспорт до метрото в "Лозенец".

Нова спирка ще бъде открита на метростанция "Хан Кубрат" за автобуси с номера 85 и 86. Друга двупосочна спирка ще бъде открита на метростанция "Ломско шосе" за автобусни линии с номер 87 и 150.

Цялостни промени в транспортната схема ще бъдат направени от началото на 2013, когато се види реалният ефект от пускането на втората линия на метрото. Тогава ще могат да бъдат предложени разкриване на още нови линии, обясни Любомир Христов.

Вторият лъч на метрото  - между кварталите "Обеля" и "Лозенец", ще бъде официално пуснат на 31 август. Очакванията на общинското дружество "Метрополитен" са дневно по новия участък да пътуват 130 000 души. На откриването ще присъства председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.