Образованието изпитва глад за млади кадри според експерт

В момента най-тежка била ситуацията в градините, където учителките са между 54 и 59 години.

29.08.2012 | 10:58
Образованието изпитва глад за млади кадри според експерт

През следващите години българското образование ще изпитва все по-голяма нужда от млади преподаватели. Най-тревожна в момента е ситуацията в детските градини, където средната възраст на учителките е 54 -59 години, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия Ирена Соколова, член на Комисията по образование в парламента. "Какво означава това?... че до 5-10 години ще трябва да си внасяме учители.Средната работна заплата в училище е 720 лева".

В социалната мрежа вчера беше разпространена твърде смущаваща обява за работа, в която столично училище търси чистачка със заплата от 310 лева и учител за 293. Според Соколова, най-вероятно ставало дума за непълен работен ден. Журналистическа проверка обаче установила, че вакантното място е за преподавател по история на пълен работен ден. "В крайна сметка директорите решават как да си разпределят бюджетите и на кой служител колко пари да дадат", коментира случая депутатът.

Интелектуалният труд в България, особено в момента, въобще не се цени, каза проф. Ваня Добрева, депутат от "Коалиция за България и също член на образователната комисия. „Да не подхващаме темата за Българска академия на науките, където нещата са още по-трагични".