60% от българите обмислят внимателно финансовите си решения

Само 17% от потребителите пристъпват към действия, без консултация с експерт.

28.08.2012 | 16:01 Редактор: Ралица Пейчева
60% от българите обмислят внимателно финансовите си решения
60% от българите обмислят внимателно финансовите си решения

Около 60% от българите обмислят внимателно, преди да вземат решение по финансов въпрос, а 40% действат веднага, показва проучване на ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване, което е част от общоевропейско изследване. За сравнение, в други 9 страни потребителите, които действат мигновено са около 28%. Проучването е направено в Холандия, България, Гърция, Испания, Румъния, Словакия, Полша, Чехия, Турция и Унгария, като обхваща над 5 000 респонденти, от които 500 у нас.

Само 17% от хората в България вземат напълно самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 26%. Повечето българи предпочитат да се посъветват със специалист или да се консултират и с близките си. 84% от хората у нас планират предварително бюджета за почивката си, докато в Европа това правят 71%. Около 74% от българите по време на ваканция се придържат към предварителните разчети,  докато само 52% от европейците изпълняват предварителния си план.

От компанията обявиха още, че въвеждат две нови за страната онлайн приложения за анализ на финансовите нужди на потребителите - FQ Тест и електронен Личен финансов профил (е-ЛФП). Целта на приложенията е да подпомагат потребителите при планирането на личните финанси, заяви Николай Стойков, главен изпълнителен директор ING Пенсионно осигуряване и управител ING Животозастраховане.

Познаването на личностния финансов профил помага на всеки човек да си даде сметка за своите предпочитания при вземане на финансови решения. Тестът обособява четири основни личностни финансови типа: „Филантроп", „Бохем", „Практик" и „Стратег", обясни още Стойков.

Те се различават помежду си главно по това до каква степен хората са склонни да поемат рискове, какви са техните финансови познания, както и дали вземат рационални или емоционални решения при управление на личните си финанси.

Електронният Личен финансов профил предоставя възможност за пълен и задълбочен анализ на финансовите нужди на хората, както и оценка на средствата, които трябва да бъдат заделени за постигане на бъдещи финансови цели.