След проверката на Порожанов: Няма чума в Бозвелийско

БАБХ съветва всички стопани на свине да зназват стриктно наложените мерки, за да се справим със заразата

10.09.2018 | 19:05 Редактор: Иван Берберов
След проверката на Порожанов: Няма чума в Бозвелийско

Няма африканска чума по свинете във варненското село Бозвелийско. Това са потвърдили резултатите от всички взети проби, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Още 3 балкански държави обаче, спират вноса на месо от България.

Последните взети проби за африканска чума по свинете у нас са отрицателни, а за сега огнището на зараза остава само в село Тутраканци, област Варна. 

На бългаор-румънската граница продължава изграждането на бодлива ограда срещу навлизането на заразени свине от Румъния, където огнищата на зараза надхвърлиха 800.

Министър Порожанов е притеснен от гонки в Румъния на диви прасета, които биха създали предпоставки за напрежение сред самите животни и възможности да бягат в най-различни посоки, включително и към България.

Порожанов обсъди взетите мерки и с румънските си колеги в Букурещ. Вноса са ограничили Сърбия, Македония и Черна гора. Черна гора предприе тези мерки преди обявяване на огнището като превантивни мерки.

От Агенцията по храните посъветваха собствениците на свине да спазват стриктно мерките, за да се предотврати разрастването на заразата. Според свиневъдите обаче държавата трябва да се справи с контрола на свине у нас.

Въведените мерки срещу ограничаването на зараза продължават, а опасността от възникване на ново огнище остава, защото вирусът е много устойчив.