Българин наел екипажа на кораба „Свети Николай“

Делото срещу българските моряци ще се гледа от Специализиран наказателен съд в Испания.

27.08.2012 | 16:21
Българин наел екипажа на кораба „Свети Николай“
Българин наел екипажа на кораба „Свети Николай“

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи съобщи, че човекът, наел екипажа на превозващия три тона кокаин кораб „Свети Николай“ е българин.

За да бъдат предявени обвинения и образуван съдебен процес обаче, са необходими още доказателства. Цветанов призова задържаните в Испания български моряци да съдействат на разследването, за да бъде достигнато до горните нива на организирания трафик на наркотици. 20% от транспортирания кокаин е бил предназначен за Европа.

Цветанов съобщи още в Своге, че моряците са мислили, че корабът превозва захар. По документи обаче плавателният съд се водел, че няма товар. В действителност на кораба имало само кокаин, информира вътрешният министър. При подобни случаи арестуваните в Испания остават в ареста поне три месеца. Тъй като на кораба е имало само кокаин и то в големи количества, българите можело да останат повече зад решетките. Делото срещу задържаните българи ще се гледа от Специализиран наказателен съд в Испания, предаде Дарик радио.

Корабът „Свети Николай“ беше задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. 

Преди седмица министър Цветанов се срещна с испанския си колега Хорхе Диас в Мадрид. След срещата стана ясно, че испански следователи ще пристигнат в България, за да окажат помощ при разследването на случая.