Половината октомври ще се радваме на "циганското лято"

Септември ще компенсира по-хладното лято, отбеляза климатологът проф. Георги Рачев

09.09.2018 | 17:20 Редактор: Иван Берберов
Половината октомври ще се радваме на

Както почти всяка година и този октомври ще се радваме на т.нар. "циганско лято". Според климатолога проф. Георги Рачев то ще продължи поне две седмици.

"Циганското лято" е един особен период от една седмица, понякога до четири, но това е времето около Димитровден, когато свършва полската работа и започват дългите зимни дни. До тогава има много време, но в едно съм сигурен, че "циганско лято" ще има, както е имало винаги. Тази година има вероятност то да продължи поне две седмици", каза той пред "Фокус".

Сутрин и вечер ще е хладно, дори студено, но пък обед, когато изгрее слънцето, ще е доста топло.

"Затова е и "циганско лято", защото продължава кратко време – няколко часа в максимума на слънцето в обедните часове", коментира климатологът.

Той прогнозира, че в края на следващата седмица можем да очакваме около и над 30 градуса в по-голямата част от страната.

Според него септември ще компенсира по-хладното лято.

"До този момент септември месец се движи между 3 и 5 градуса над нормата. Доста е топло и ще продължи да бъде топло", каза още климатологът.

Той поясни, че днес и утре ни очаква слабо захлаждане до към вторник.

"След което отново се връщаме към наднормено по отношение на температурата време. В края на следващата седмица нищо чудно ние да видим отново над половината от България температури с 30, а и над 30 градуса. Такава е средносрочната прогноза", каза той.

По думите му септември продължава като сух месец, какъвто е бил август. Проф. Рачев обясни, че това са двата месеца в годината, които общо взето са с най-малко валежи.

Снимка: Pixabay