Иконите до 90 лева са сред най-търсените в България

Частни фирми обучават деца по европейски програми на иконопис.

11.08.2012 | 11:25
Иконите до 90 лева са сред най-търсените в България
Иконите до 90 лева са сред най-търсените в България

Иконата е духовно поле във физическото пространство, в което се пресичат радиусите на православната догматикатa, мистиката, сотериологията и естетиката. На родния пазар могат да се намерят както авторски икони, така и копия на вече познати символи на вярата. Славчо Славков е от дълги години в бранша. Изработил е над 50 копия на български и гръцки икони. Пред камерата на Bulgaria ON AIR той обясни, че няколко фирми работят на пазара с изработка на икони у нас през последните 20 години и конкуренцията между тях е положителна. „Тя ни тласка към развитие,“ коментира Славков.

Сред най-търсените икони са тези с размер А4 на цена между 70 и 90 лева. Заради по-ниските разходи при изработката най-предпочитано остава дървото.

Българските производители на икони разчитат основно на местния пазар. „Производството в Гърция и Русия е изключително силно и мащабно и нямаме особено голям шанс да пробием на външния пазар,“ коментира Славков.

За разлика от изработката на икони интересът към иконописа в България не е особено голям. Майсторите разчитат на приемственост между поколенията. Европейският съюз съдейства за съживяването на този позабравен от младите занаят като отделя по 160 лева на дете, което да се обучава в частни фирми на иконопис.

Повече по темата вижте от репортажа на Радина Дойнова и оператора Явор Бошняков.