fallback

Центърът на София не е паркинг зона според общината

Общината няма да се откаже от новата наредба, каза Радослав Тошев от транспортната комисия.

27.08.2012 | 11:42

(Обновена в 17:14)

Столична община вдига от един на два лева цената за паркиране в синята зона с цел да откаже хората да влизат в идеалния център с частните си коли, коментира днес по националната телевизия председателят на Транспортната комисия в Общинския съвет Радослав Тошев. "Централната част не е паркинг зона, хората да свикнат с идеята, че там трябва да се движат пеша, с велосипед или градския транспорт".

Общината няма да се откаже от новата наредба под натиска на протестиращите, убеден е Тошев. "Ако не влязат в сила промените тази есен, хаосът с паркирането в идеалния център ще продължи".

На днешното си заседание членовете на комисията са обсъдили ново предложение - подземните буферни паркинги може да се ползват безплатно от столичани, ако закупят карта за градски транспорт.

Кметът Йорданка Фандъкова пък обяви, че настоява да се облекчи процедурата за издаването на стикери, както за живеещите в центъра, така и за наемателите. "От Общинския съвет искам да прави това. Абсолютно съм съгласна с гратисния период от един месец, който беше договорен на среща между председателя на Общинския съвет и протестиращите от един месец, за да може да се изчистят тези неща.

Миналата седмица направена анкета показа, че две трети от софиянци не одобряват новите правила за паркиране, 71% от 1300 анкетирани смятат, че  2 лева на час в идеалния център на София е неприемлива.

Мнението на Йорданка Фандъкова вижте във видео файла.

fallback
Още от България
fallback