Пожарът над Рилския манастир се разраства

Огънят край Дупница продължава да бушува.

24.08.2012 | 08:01
Пожарът над Рилския манастир се разраства
Пожарът над Рилския манастир се разраства

Пожарът над Рилски манастир се разраства. Виждат се огромни пламъци и облаци черен дим, съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов, цитиран от агенция „Фокус”.

Огънят пламна в неделя следобед първо в местността Празна торба в Национален парк Рила. В понеделник вечерта пламъци обхванаха и района над село Пастра, община Рила. Досега двете огнища изпепелиха над 200 декара гори.

Пожарът край Дупница също продължава да бушува. През цялата нощ дежурни екипи следяха огънят да не достигне до къщите на хората. Най-застрашено е село Тополница. За неговите жители нощта премина на пост.

Късно снощи три от общо четирите огнищата бяха овладяни. В борбата с огъня се включиха десетки пожарникари, лесничеи и доброволци от няколко населени места. От областната управа в Кюстендил успокоиха, че скоро обстановката ще бъде нормализирана.

Вчера вечерта пожарът спря движението на влакове по линията София-Кулата. Хората бяха транспортирани от гара Делян до гара Дупница с автобуси. В потушаването на пламъците беше включен и хеликоптер. От рано тази сутрин гасенето бе възобновено.