fallback

Института за пътна безопасност: Създаването на Агенция за безопасност на движението е повече от наложително

От организацията изготвиха доклад за катастрофата край Своге

04.09.2018 | 18:32 Автор: Ивайло Николов

Поредица от пропуски и нарушения при проектирането, ремонта и експлоатацията на пътя са причина за тежката катастрофа край Своге. Това са изводите от доклада на експертите от Института за пътна безопасност, изготвен след инцидента. 

Според доклада веригата от пропуски започва отдавна - от фазата на проектиране, изграждане, приемане от комисия на съоръжението до въвеждането му в експлоатация и стига до МВР. Министерството е могло да затвори опасния участък и да предотврати катастрофата.

Изследването на Института стига до общо 11 извода. Сред тях: На опасния завой липсва пътен знак, който да предупреждава за опасен завой. Вместо него има нерегламентирано пано. В зоната на катастрофата знаците не са сложени на правилната височина, нито на правилно отстояние от пътя. Основите на мантинелата са поставени не на 50, а на 20 см от платното.  Тротоарът е с близо 40 см по-тесен от нормалното. 

Според Института стопанинът на пътя – Агенция "Пътна инфраструктура"и стопанинът на тротоара – община Своге не са приложили работещо инженерно решение, което да предотврати смърт. 

Според доклада създаването на Агенция за безопасност на движението е повече от наложително.

fallback
Още от България
fallback