Съдът отстрани от длъжност кмета на Куклен

Димитър Сотиров и неговият заместник бяха обвинени за източване на общински средства.

22.08.2012 | 12:38
Съдът отстрани от длъжност кмета на Куклен
Съдът отстрани от длъжност кмета на Куклен

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Куклен Димитър Сотиров и заместника му Иван Апостолов. Двамата бяха арестувани на 16 август. Прокуратурата повдигна обвинения за източване на общински средства и сключване на фиктивни договори. Вчера Сотиров беше пуснат срещу парична гаранция от 10 000 лева, а Апостолов - срещу 5000. Решението подлежи на обжалване в петдневен срок пред Апелативния съд.

Жителите на общините Куклен и Гълъбово твърдят, че местната хазна се източва с фиктивни ремонти на улици и обществени сгради, съобщиха кореспондентите на Bulgaria ON AIR в Пловдив. Над 600 души са разпитани от икономическа полиция в Пловдив, тъй като част от тях се водили на работа в община Куклен. По документи са получили над 6500 лева и сега дължат данъци. Гражданите твърдят, че подписите им били фалшифицирани.

Държавното обвинение преследва кмета на Куклен за неизпълнение на разпореждане от 2010 година на строителния контрол за незаконно построен бетонов възел. Година по-късно Сотиров е сключил договор за доставка на бетон от този възел.

Кметът е прескочил Закона за обществените поръчки при възлагане на строителство на част от ВиК-мрежата на града, като вместо това е дал отсечката на пет различни фирми, смятат от прокуратурата. От държавното обвинение изчисляват щетите на 740 000 лева. Сотиров е обвинен още за присвояване на 50 хиляди лева общински пари чрез документна измама.

Заместникът му Иван Апостолов е обвинен, че се е възползвал от поста си и е накарал хора да му работят без пари на негов частен строеж. Той е обвинен и за длъжностно присвояване в размер на 3385 лева.