200 000 електромобила в България до 2025?

Новите собственици да бъдат освободени от такса за регистрация, настоява клъстър "Електромобили".

21.08.2012 | 14:31
200 000 електромобила в България до 2025?
200 000 електромобила в България до 2025?

До 2025 година по пътищата в България може да се движат 200 000 електромобила, ако правителството изпълни готвената втора година Стратегия за електромобилната индустрия, прогнозира днес по време на дискусия Илия Левков, председател на националния клъстър "Електромобили".

Новите собственици да получават 30% отстъпка от данък общ доход през първата година след закупуването на колата; да не купуват винетки; да не плащат годишен данък; да бъдат освободени от такса за регистрация; да имат право да се движат в лентата на автобусите. Това са само част от предложенията на сдружението, изпратени до Министерствата на транспорта и на вътрешните работи, с които можело да се стимулира закупуването на екологични коли, коментира Левков за електронното издание на Bulgaria On Air.

Законодателни проблеми пречат за бързото навлизане на колите в страната, убедени са от организацията. От края на миналата година междуведомствена комисия с участието на клъстъра се е заела да изготви текстове, които да дадат ясна дефиниция за електромобила. Очакванията на Левков са понятието да влезе в Закона за движение по пътищата до края на годината.