fallback

Дянков: Няма причина за увеличение на заплатите в МВР

Даваните премии за олимпийски медали са твърде високи, смята финансовият министър.

21.08.2012 | 09:34

Няма причина работещите в МВР да получат 25% увеличение на заплатите, категоричен е министърът на финансите Симеон Дянков. Така той коментира пред Нова телевизия искането на Синдикалната федерация на служителите във ведомството на Цветан Цветанов. Дянков посочи, че в момента средната заплата за всички 48 000 служители на МВР е 1004 лева, което е почти на нивото на тази в Министерство на финансите, „където всички работещи са с висше образование“. „Ако увеличим заплатите с 25%, средната ще стане 1280 лева и МВР ще е второто най-добре платено министерство, а не мисля, че това е редно“, поясни вицепремиерът. Според него работещите в МВР ползват редица привилегии, като отпуск 45 дни (при 25 за повечето работещи), пенсиониране на 52 години и получаване на 24 заплати. „Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите“, посъветва Дянков и добави, че през есента ще се проведат „интересни“ разговори по темата.

Дянков отново припомни, че в Бюджет 2013 акцентът ще е повишаването на пенсиите. Според него Министерство на финансите вече има разчети както за индексиране за всички възнаграждения за най-старите с един и същ процент, така и за диференцирана актуализация, според взиманата сума. През септември сметките ще бъдат представени пред депутатите. Финансовият министър беше категоричен, че пенсиите ще се повишат с процент по-висок от натрупаната инфлация.

Относно високите цени на горивата, финансовият министър обясни, че те били сезонна стока и през есента ще поевтинеят. Евентуални промени в акцизните ставки са малко вероятни, посочи Дянков.

Той обяви още, че финансирането на спорта ще се промени, като вече е имал разговори за това с премиера Бойко Борисов. Дянков е на мнение, че от съществуващите 106 федерации, трябва да се изберат около 15, които да са приоритетни и само те да получават пари от държавата.

Вицепремиерът смята, че трябва да се финансират тези спортове, в които има потенциал за олимпийски медали или пък развиват детско-юношеския спорт. Според финансовия министър тази година за спорт са дадени над 100 млн. лева, „което е голяма сума“.

Финансирането на мотоциклетизма трябва да се ограничи, защото това не е олимпийски спорт, твърди Дянков. „Даваните премии за олимпийски медали са твърде високи. Парите за един сребърен медал (140 000 лева) са повече отколкото аз ще взема за четири години работа като министър, не мисля, че това е нормално", аргументира се министърът.

fallback
Още от България
fallback