fallback

Работната седмица в България е една от най-дългите в Евросъюза

През миналата година сме почивали в 11 работни дни.

20.08.2012 | 10:53

България е сред страните в Европейския съюз с най-дълга работна седмица, сочи изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Средно българите се трудят по около 40 часа седмично. Това прави с два часa и половина по-дълга работна седмица, в сравнения например с тази на финландците, които прекарват в офиса най-малко време. Данните показват, че през последните три години работната седмица у нас се е скъсила с около час и половина, като през 2009 тя е била 41.7 часа. Същият показател за Евросъюза е 39.7 часа, като румънците са на първо място с 41.3 часа.

Според данните в изследването, платеният годишен отпуск у нас е един от най-кратките в зоната - 20 дни. Така е и в повечето държави от Източна и Централна Европа. Поне 25 дни в годината почиват  в по-старите членки на Европейския съюз, а най-дълга е годишната отпуска в Германия, Франция и Дания-30 дни.

По данни на Европейската фондация, в България има повече официални празници, в сравнение със средното ниво за Съюза. През миналата година сме почивали в 11 работни дни, докато средният брой за общността е 8-9 дни. В Румъния и Холандия, са празнували само в 6 делнични дни, а испанците са имали 14 работни дни, в които не са били на работа.

fallback
Още от България
fallback