fallback

Паметникът на Съветската армия осъмна преобразен

На скулптурите са поставени качулки в различни цветове.

17.08.2012 | 10:02

(Обновена в 11:02)

Паметникът на Съветската армия в София осъмна тази сутрин преобразен. На скулптурите са поставени качулки в различни цветове. Акцията вероятно е била направена от почитатели на момичетата от руската група Pussy Riot, които през февруари нахлуха в московския храм "Христос Спасител" и изпълниха пънк молитва с призив Богородица "да изгони" президента.

В отворено писмо до медиите, парламента и руското посолство в София активистите, които се подписват с името „Група човеци“, целели да приковат вниманието на българската общественост към процеса в Русия, където съдът днес трябва да определи присъдата. "Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно! Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре тероризира своите граждани“, се казва в писмото.

За днес са планирани протести в подкрепа на свободата на словото пред руските посолства по цял свят. Поддръжниците на певиците в България са замислили да внесат протестна декларация в посолството на Русия в София. Всеки, който желае, може да се снима още с цветна маска и стане част от организирана фотодемонстрация.

Певиците бяха арестувани по обвинение, че са накърнили чувствата на руските християни. Ако бъде доказана вината им, ще влязат в затвора за три години. По света процесът срещу трите девойки беше възприет като политически, а международни анализатори го определиха като опит за ограничаване свободата на словото.

Миналото лято фигурите на столичния паметник бяха боядисани като популярни комикс герои.

fallback
Още от България
fallback