8 кандидати продължават надпреварата за пътя до Благоевград

В конкурса, обявен от пътната агенция, продължава гръцката Aktor, която смени на два пъти некачествен асфалт на „Тракия“.

16.08.2012 | 17:03
8 кандидати продължават надпреварата за пътя до Благоевград
8 кандидати продължават надпреварата за пътя до Благоевград

Пътната агенция обяви днес осемте фирми, които продължават надпреварата за строителството на участъка от магистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград.

Преди три месеца петнайсет кандидати подадоха документи. Шефът на агенцията Лазар Лазаров тогава обяви, че изпълнителят ще бъде избран по нова методика, в която определяща няма да е предложената цена, а технологията, по която ще бъде изграден пътят, известен още като „Лот 2“, както и досегашният опит на кандидата с подобни проекти.

Кандидати:

 - Акtor, Гърция: На фирмата беше поверено строителството на участъка от магистрала „Тракия“ между Нова Загора и Ямбол. Изпълнителят на два пъти допусна пропуски, след като положи некачествен асфалт и беше принуден да го смени за своя сметка. В началото на годината компанията от Атина беше избрана да строи и пътя от Сандански до Култата.

- Консорциум „Струма – Лот 2” с участието на "Главболгарстрой".

- Обединение „Струма 2012”, съставен от „ПСТ Холдинг“ на Васил Божков, испанска и германска компания.

- "Тодини – Салини”  - съвместно предприятие от две италиански компании.

- Гражданско дружество ”ДМХ”, съставено от турската компания "Доуш Иншаат ве Тиджарет", руската „НПО Мостовик” и варненската „Хидрострой”.

- Обединение „ОХЛ – Трейс – Струма ІІ”, съставено от българската „Трейс Груп Холд“ и испанската ОХЛ.

 - Strabag, Австрия

- „Джей Енд Пи – Авакс”, Гърция.

В тридневен срок на осемте кандидати АПИ ще изпрати писмени покани за подаване на оферти за участие в процедурата. Изпълнителят трябва да бъде избран до ноември.

МАГИСТРАЛА "СТРУМА" е разделена на четири лота. Първият, от Долна Диканя до Дупница (15 км), вече се строи от "Консорциум Струма 1" и трябва да е готов до август догодина. Четвъртият, от Сандански до Кулата, е поверен на Aktor и е с пусков срок март 2014. Засега проблемен е Лот 3, от Благоевград до Сандански. Според експерти трасето през Кресненското дефиле може да струва над 1 млрд. евро.