fallback

22 българи са задържани с кораба, пренасял три тона кокаин

Плавателният съд отдавна е бил под наблюдение, а моряците са били предупреждавани да не се качват на борда, твърди премиерът.

16.08.2012 | 12:09

22 български моряци са задържани от испанската полиция на кораба „Свети Николай“, пренасял три тона кокаин. Собственик на плавателния съд е офшорната компания "Сийборн трейд".

След продължилата месеци операция под кодово название “Спартан” корабът "Свети Николай" е задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. От местната полиция съобщиха, че са арестувани 31 души, 22 от които българи. Те са обвинени в участие в международна мрежа за контрабанда на наркотици, базирана в Испания. По неофициална информация те не са криминално проявени.  Управителят на "Сийборн трейд" Дойчин Дойчев притежаваше и потъналия през 2008 кораб „Ванеса“, с който загинаха 10 души, 9 от които българи.

Премиерът Бойко Борисов заяви днес във Варна, че ще е много трудно да се докаже, че българите не са замесени, тъй като става въпрос за огромно количество наркотици, предназначени за разпространение по цял свят. Според него плавателният съд отдавна е бил под наблюдение, а моряците са били предупреждавани да не се качват на борда.

Наркотиците са били  транспортирани към автономната област Галисия в Северозападна Испания и от там дрогата е трябвало да бъде разпределена за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Операция "Спартан” е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури.

До седмица вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде в Испания.

fallback
Още от България
fallback