fallback

Холандия ни подкрепя за членството в Шенген

Холандската прокуратура била изключително доволна от съвместната работа с българските си колеги, твърди посланик Карел ван Кестерен.

15.08.2012 | 15:30

България е близо до приемането си в Шенген, твърди посланикът на Холандия у нас, Карел ван Кестерен, цитиран отагенция Интерфакс-Запад. На пресконференция преди няколко дни той сподели пред журналисти, че прокуратурата и полицията в родината му са изключително доволни от сътрудничеството си с българското правителство, като акцент се поставя върху борбата с престъпността.

Кестерен изказа благодарност към правителството ни за активната работа, независимо от някои политически проблеми и изрази надежда за влизането на България и Румъния в европейската зона без граници. Преди време Холандия обяви, че ще блокира влизането на тези държави в Шенген, докато не бъдат публикувани поне два положителни мониторингови доклада на Европейската комисия за напредъка на двете страни.

Според българското вътрешно министерство акциите срещу наркоразпространението в Европа са силен коз в полза на приемането ни в Шенген. От МВР се похвалиха със залавянето на 12 тона хашиш в Мировяне през юли и 67 тона кокаин на пристанището в Русе.

Влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство ще се обсъжда през септември, по време на заседание на Съвета на Евросъюза.

fallback
Още от България
fallback