Хиляди румънци, италианци и македонци източват българския Гаранционен фонд

Регистрират и застраховат автомобили, които не се движат в страната ни

22.08.2018 | 19:15 Редактор:
Хиляди румънци, италианци и македонци източват българския Гаранционен фонд
Хиляди румънци, италианци и македонци източват българския Гаранционен фонд

Хиляди румънски, италиански и македонски граждани източват българския Гаранционен фонд чрез регистриране и застраховане на автомобили, които не се движат в България. 

За проблема алармира премиерът Бойко Борисов, а ДАНС работи по случая от 1 година. 

Точно преди 1 година асоциацията на застрахователите в България са алармирали държавната Агенция за национална сигурност за източване на българския застрахователен бизнес. 

Схемата действа безотказно и от години: ниските цени на застраховката "Гражданска отговорност" привличат клиенти от съседните на България държави, съответно когато настъпи ПТП в страна различна от България, сметката трябва да плати българският гаранционен фонд - съответно българският шофьор. 

За проблема се знае от година, когато Асоциацията на българските застрахователи алармира службите в страната. 

За него обаче става известно след един от най-големите трусове в българския застрахователен бизнес. 

Според бившият зам.-председател на КФН Борислав Богоев категорично се източва не само българският гаранционен фонд, а и цялата застрахователна индустрия чрез фиктивни щети през зелената карта. 

Средната цена на обезщетенията по смърт в България е 95 000 лв, в Европа сумата е 4 пъти по-малка. Заради последното решение на ВКС - обезщетения, освен на родители и деца, да бъдат изплащани и на останалите близки в семейството на пострадалите - цената гражданската отговорност може да скочи още. 

Въпреки трусовете в застрахователния бизнес, секторът е стабилен, категорични са експертите. Доказват го последните 3 проверки на българския и европейския регулатор. 

Междувременно стана ясно, че Пътна полиция вече ще започне да глобява клиентите на фалиралата застрахователна компания "Олимпик", които все още не са сключили своята гражданска отговорност към друга фирма.

Гледайте видеото.