Оръжеен бос е собственикът на фалиралия "Олимпик"

Диего Гонзалес Алонсо е развивал дейност без лиценз в Испания

18.08.2018 | 09:00 Автор: Иван Берберов
Оръжеен бос е собственикът на фалиралия "Олимпик"

Собственикът на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик", който остави без застраховка "Гражданска отговорност" близо 200 000 коли в България, търгува и с оръжие, пише "Труд". Едноличен собственик на капитала на "Олимпик" АД е испанецът Диего Гонзалес Алонсо.

Това става ясно от кореспонденцията на Комисията за финансов надзор с надзорния орган по застраховането в Кипър. Алонсо е собственик на "Олимпик" чрез неговата фирма "Hispakol".

От комуникацията с кипърския надзор КФН разполага с ограничена информация за акционера, от която става ясно, че основната му дейност е в други държави извън България и Кипър и освен чрез клона на застрахователя по никакъв начин не е свързана с България.

Проверка на "Труд" обаче показа, че дейността на Диего Гонзалес Алонсо е много разнообразна и интересна и поставя въпроса как "Олимпик" е получил лиценз в Кипър.

През юни 2015 г. Комисията за ценните книжа в Испания (CNMV) предупреждава обществеността, че лицето Диего Гонзалес Алонсо няма лиценз да предоставя инвестиционни услуги.

Испанецът притежава и застрахователно дружество в Бразилия, което също оперира под марката "Олимпик". Алонсо има бизнес и в Санто Доминго – столицата на Доминиканската република. Според информационни агенции в Кипър испанецът развива застрахователна дейност и на Коморските острови в Индийския океан.

Премийният приход на ЗК "Олимпик" в България през 2017 г. възлиза на 52 млн. лв., съобщиха от КФН в отговор на въпрос на вестник "Труд". Данните са на база статистическа информация, събирана и предоставена от БНБ. Общият премиен приход, реализиран от клонове на застрахователи от други държави членки на ЕС, възлиза на 89,4 млн. лв.

У нас право да работят имат 618 застрахователи от ЕС, като 13 имат клон. Загубите за клиентите на "Олимпик", чиито полици са прекратени, се оценяват на 9,35 млн. лева, каза Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Обезщетения от "Олимпик" ще може да се получат от Кипърския гаранционен фонд след септември, когато се очаква да се произнесе съдът на Кипър. Българският гаранционен фонд ще поиска да си сътрудничи с кипърския, за да помогне при изплащането, обявиха от КФН.