Кабинетът отпусна още 910 000 лева за разкопки край морето

По данни на Божидар Димитров най-много пари от допълнителната субсидия получава комплексът от тракийски гробници в Казанлък.

10.08.2012 | 13:02
Кабинетът отпусна още 910 000 лева за разкопки край морето

По предложение на министъра на финансите Симеон Дянков кабинетът ще отпусне допълнителни средства за редица обекти по Черноморието и във вътрешността на страната за подготовката й за културно-исторически туризъм. Това съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, цитиран от "Фокус".

Информацията беше потвърдена и от министъра на културата Вежди Рашидов, който уточни, че общата отпусната сума ще е 910 000 лева. 150 000 лева от тях ще бъдат дадени за археологическите проучвания на Аква Калиде, както и 325 000 лева допълнително за проучванията в Созопол. Според Рашидов трябва да се инвестира по археологическите обети по Черноморието, защото това е инвестиция в туризма, която след това ще носи пари.

По данни на Божидар Димитров най-много пари от допълнителната субсидия получават комплексът от тракийски гробници в Казанлък – 350 000 лева.

Средствата за Созопол ще бъдат отпуснати за археологически разкопки, консервация и реставрация на откритите по програмата "Виа Понтика" крепостни стени, вход на града с две бойни кули и манастир "Свети Николай Чудотворец", посочи Божидар Димитров.

90 000 лева изцяло за реставрационни работи получава новооткритият "Български Помпей" край град Черноморе. 25 000 лева получава крепостта Кастрици в резиденция Евксиновград. Това е една голяма средновековна българска крепост, която варненският археолог Валентин Плетньов откри преди няколко години, обясни Димитров. 120 000 лева получава крепостта и Минералните бани "Аква Калиде" (Термополис), открити отдавна, но останали дълго време неразкопани в чертите на съвременния град Бургас.

Това ще бъде третият транш който кабинетът отпуска от началото на годината. През февруари община Бургас получи 240 000 лева за археологически разкопки, консервация и реставрация. Около половината от тези пари отидоха за Античния римски град в квартал „Сарафово“, който беше открит след буря в началото на годината. Тогава морските вълни откриха тръби от изградена древна канализация, както и части от делви и грънци. Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг.

През април общините Царево, Созопол, Поморие, Приморско и Бургас получиха общо 605 000 лева допълнителни средства от бюджета за археологически разкопки.