Лекарите ще получават по-високи заплати със задна дата

Медицинските работници ще получат между 12 и 20% увеличение на основното възнаграждение, считано от 1 юли.

09.08.2012 | 17:13
Лекарите ще получават по-високи заплати със задна дата
Лекарите ще получават по-високи заплати със задна дата

Между 10 и 20 процента се увеличават основните месечни заплати на персонала в лечебните и здравни заведения, след като работодателите, синдикатите и министерството подписаха Колективния трудов договор. 

Преговорите продължиха  повече от месец, тъй като синдикатите не бяха съгласни с ангажимента заплатите да зависят от финансовата стабилност на болниците.

„Според сегашните договорки, страните ще се обръщат в писмена форма към отрасловия съвет за сътрудничество и той ще се произнася. Тоест, всяко болнично заведение, което не може да изпълнява изискванията на Колективния трудов договор, ще се обръща към Отрасловия съвет”, каза здравният министър Десислава Атанасова.

По думите й общата рамка на договора е същата, но има промяна в увеличаването на началните месечни основни заплати на персонала в здравните заведения. Според приетите условия, е планувано и доплащане от 1 лев върху ставката за нощен труд.

Началните основни заплати на медицинските сестри се увеличават с 20% и достигат 550 лева, каза Атанасова.

Първоначалният вариант на договора предвиждаше 540 лева начална заплата за медицинските сестри, а на  лекарите с почти 12% до 700 лева.

Споразумението ще влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012. Около 60% от здравните заведения ще успеят да изпълнят изискванията, залегнали в документа. Близо 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят, стана ясно на пресконференцията в здравно министерство.

"Пренебрегнахме личните амбиции, в интерес на здравните работници и на хората. Което касае повече средства, ние ще копаем възможно най-много в тази посока", каза Иван Кокалов от КНСБ. Според него трябва да има и качествени индикатори за лечебните заведения и да се увеличи прозрачността по отношение н разходваните средства.