fallback

Румъния видя политическо нежелание за допускането на страната до Шенген

Коалиция, начело с Холандия, не желае България и Румъния в европейската зона без граници, коментират от румънското вътрешно министерство.

09.08.2012 | 12:12

Сроковете за присъединяване на България и Румъния към Шенген могат да бъдат удължени за неопределено време, коментира ресорният началник в румънското вътрешно министерство Мариан Титулеску, цитиран от ИТАР-ТАСС. Надеждите на двете страни са през септември да бъде взето решение за поетапно присъединяване към общата европейска зона – първо чрез въздушните и морски граници и на по-късен етап чрез сухопътните.

С наближаването на есента обаче, намирането на компромисно решение за присъединяването на двете държави става все по-съмнително. И ако доскоро само Холандия беше категорично против, преди по-малко от седмица германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви в интервю за вестник „Райнише пост”, че България и Румъния не са готови за влизане в Шенген. "Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния", коментира Фридрих.

"Срещу Румъния и България отново се формира коалиция начело с Холандия, която не желае да види тези страни в Шенгенската зона,“ заяви на свой ред Мариан Титулеску от румънското вътрешно министерство. Според него блокираният достъп има политически характер, тъй като Румъния била изпълнила всички технически условия.Слабото противодействие на корупцията и организираната престъпност в България и Румъния са причините за отлагането на членството към европейската зона без граници.

fallback
Още от България
fallback