Румъния видя политическо нежелание за допускането на страната до Шенген

Коалиция, начело с Холандия, не желае България и Румъния в европейската зона без граници, коментират от румънското вътрешно министерство.

09.08.2012 | 12:12
Румъния видя политическо нежелание за допускането на страната до Шенген
Румъния видя политическо нежелание за допускането на страната до Шенген

Сроковете за присъединяване на България и Румъния към Шенген могат да бъдат удължени за неопределено време, коментира ресорният началник в румънското вътрешно министерство Мариан Титулеску, цитиран от ИТАР-ТАСС. Надеждите на двете страни са през септември да бъде взето решение за поетапно присъединяване към общата европейска зона – първо чрез въздушните и морски граници и на по-късен етап чрез сухопътните.

С наближаването на есента обаче, намирането на компромисно решение за присъединяването на двете държави става все по-съмнително. И ако доскоро само Холандия беше категорично против, преди по-малко от седмица германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви в интервю за вестник „Райнише пост”, че България и Румъния не са готови за влизане в Шенген. "Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния", коментира Фридрих.

"Срещу Румъния и България отново се формира коалиция начело с Холандия, която не желае да види тези страни в Шенгенската зона,“ заяви на свой ред Мариан Титулеску от румънското вътрешно министерство. Според него блокираният достъп има политически характер, тъй като Румъния била изпълнила всички технически условия.
Слабото противодействие на корупцията и организираната престъпност в България и Румъния са причините за отлагането на членството към европейската зона без граници.