Създават единно хранилище на данните от държавните ведомства

Много е важно след това да има надзор, подчерта премиерът Борисов

15.08.2018 | 12:46 Редактор: Тодор Петров
Създават единно хранилище на данните от държавните ведомства

От тази сутрин Търговският регистър вече е възстановил част от своите функции. Могат обаче да се правят справки само за актуалното състояние на фирмите. От утре би трябвало да се извършват проверки по ЕГН. По този начин, поне ще могат да се прехвърлят моторни превозни средства. 

Заради безпрецедентния срив държавата предлага да бъде направено единно хранилище на данни, където всяко държавно ведомство ще качва копие от електронната информация.

Обстановката към момента е спокойна, хората идват да попълват декларации в Имотния регистър. Почти няма граждани за Търговския регистър, предаде от Агенциятра по вписванията репортерът на Bulgaria ON AIR Иван Иванов. 

Там е разлепена бележка, че потребителите могат да извършват само онлайн справки за актуалното състояние на фирмите от Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Цялата работа по възстановяването на Търговския регистър продължава денонощно, увери вицепремиерът Томислав Дончев. 

"По нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни трябва да е двойно или тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира. До 10 дни ще предложим решение на Министерския съвет, където създаваме единно държавно хранилище, където на всеки държавен регистър ще трябва още веднъж да се прави копие от информацията", заяви Дончев на заседание в Министерския съвет.

"Много е важно да има и надзор като го правите това", обърна се премиерът Борисов към Томислав Дончев.

Търговският регистър трябва да заработи пълноценно през следващата седмица.