И Плевнелиев е против замразяването на цените

Необходима е конкурентна среда, в която да има честно състезание между доставчици и производители, смята президентът.

08.08.2012 | 12:38
И Плевнелиев е против замразяването на цените
И Плевнелиев е против замразяването на цените

Цените не могат да се свалят със споразумение с няколко вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която ще има честно състезание между доставчици и производители. Така президентът Росен Плевнелиев критикува правителството за замразяването на цените на десет стоки от първа необходимост. Само по този начин пазарът сам доказано ще постигне една разумна пазарна поносима цена, каза в Пловдив Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

Действието на българското правителство да подпише споразумение с няколко вериги за няколко стоки, дори и такива от първа необходимост, не би имало дългосрочен положителен ефект, посочи още държавният глава. Той припомни, че в миналото са правени не малко подобни опити и нито един от тях не успявал.

Преди ден дясната и лявата опозиция в парламента също критикуваха правителството за споразумението с търговските вериги.
Цените на хранителните стоки в световен аспект растат и то драстично и в този смисъл България не може да избегне тази тенденция, каза Плевнелиев. Според него важното е, че световният тренд на нарастване на цените на селскостопанската продукция и на храните ще бъде дългосрочен факт. България може да се позиционира по пътя на печалбите на тази разрастваща се световна индустрия.

Президентът посрещна в Пловдив 22-ия български контингент, който се завърна от участие в мисията на международните сили ISAF в Афганистан.