fallback

Борисов лобира в Лондон за „Набуко-запад"

British Petroleum в готовност да работи по проекта, ако е икономически ефективен, заяви Дейвид Камерън.

08.08.2012 | 08:01

След срещата си с британския премиер Дейвид Камерън министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че са обсъдили бъдещето на ключовите проекти, които да осигурят диверсификация на доставките на газ за Европа, предаде правителствената пресслужба. Според Борисов вчера Камерън е обсъдил този въпрос и с азербайджанския президент Алиев в Лондон.

British Petroleum биха работили по проекта "Набуко-запад", ако той е икономически ефективен, каза още българският министър-председател.

"Работим активно по "Южен поток". През октомври месец трябвало да имаме смесена компания и в същото време с Дейвид се разбрахме, заедно с президента Барозу, на следващия съвет да говорим по темата "Набуко". Ще го има ли и ако го има дали може да стане тази връзка на каспийски газ. За нас е важен тази проект, който трябва да докара газта да нашата граница", уточни Бойко Борисов.

Двамата премиери обсъдиха и борбата с тероризма.  Борисов е поискал, ако британските разузнавателни служби разполагат с информация за връзка на атентатора от Бургас с „Хизбула“ и Иран, да я предоставят на българските си колеги.

"До този момент ние не сме получили такава конкретна информация. Аз помолих Дейвид да ми я предостави ако я има, защото това са, пак повтарям, тежки обвинения,“ коментира Борисов и допълни, че въпреки изготвения ДНК профил на терориста, направен по абсолютно най-добрия начин, включително и пръстови отпечатъци никъде в международните информационни масиви не излиза кой е този човек.

Дейвид Камерън и Бойко Борисов са обсъдили и възможността експерти от ДАНС да бъдат обучени от колеги от британските спецслужби.

fallback
Още от България
fallback