fallback

Концесионерите на плажове ще бъдат следени с GPS

На 80% от плажовете липсва пълно медицинско оборудване за спасяване на живот, установи проверка.

05.08.2012 | 14:48

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е наело специална фирма, която да снима с GPS апаратура разпределението на свободна и платена зона на плажовете по българското Черноморие. На половината от плажовете по Южното Черноморие това разпределениет е нарушено, стана ясно от изненадваща проверка на регионалния министър Лиляна Павлова.

В 80% от случаите спасителите не разполагат с пълното медицинско оборудване за спасяване на човешки живот.  „Има проблем с оборудването на медицинските пунктове или въобще с наличието на такива, на тоалетни, на съблекални, както и при разпределението през 100 метра на спасителните вишки,” коментира пред агенция Фокус Павлова.

Регионалното министерство е отдало на концесия 60 плажа и е сключило 35 договора за наем. От тях единствено плажът в Китен отговаря на изискванията- „има свободна зона, има медицински пункт” , коментира министърът на регионалното развитие.  Тя уточни, че заведенията на плажа трябва да заемат до един процент от стопанисваната от концесионера или наемателя площ. Останалата трябва да бъде разпределена по равно на свободна и платена зона за плажуване.

fallback
Още от България
fallback