5.7 млн. лева са нужни за надграждане на електронния образователен портал

Платформата трябва да обхване близо 2500 училища и да има 1 милион потребители.

31.07.2012 | 12:11
5.7 млн. лева са нужни за надграждане на електронния образователен портал

5.7 млн. лева ще струва надграждането на електронния образователен портал http://start.e-edu.bg, който стартира още при управлението на тройната коалиция. Новата поръчка е обявена в началото на юли и е част от европейския проект “Информационно-комуникационни технологии в образованието”, като стойността и 40 млн. лева, съобщи mediapool.bg.

В края на 2006 тогавашният образователен министър Даниел Вълчев каза, че в най-скоро време децата ще забравят тетрадките си за домашна работа и ще започнат да пишат домашните си в интернет. Шест години по-късно това е само едно добро намерение.

Информационните технологии се развиват много бързо, което налага надграждане на платформата. Така обясни причината за обявяването на нова поръчка Орлин Кузов, директор на дирекция „Информационно-комуникационни технологии” в Министерството на образованието. Според него цената от 5.7 млн. лева е индикативна стойност, която по време на търга най-вероятно ще падне.

Оказва се, че платформата трябва да обхване 2500 училища и да има 1 милион потребители. Регистрираните са обаче близо 1800 потребители, а регистрираните училища, ползващи сайта, са около двайсет, от общо 2700 в страната.

Липсата на приемственост и недостигът на техника, както и квалификация на учителите са сред основните проблеми за реализирането на електронното образование, показват наблюдения на учителите. Иновацията може да бъде реалност само, ако във всеки кабинет има интерактивна дъска, убедени са експертите.