fallback

Нови правила за паркиране в София

2 лева на час за Синя зона и 1 лев за Зелена зона ще плащат столичани от 1 септември.

30.07.2012 | 14:42

Столичният Център за градска мобилност публикува на интернет страницата си новите правила за паркиране в София, които влизат в сила от 1 септември 2012. От тази дата паркирането ще стане още по-скъпо.

Предвидено е синята зона да обхваща пространството, оградено от булевардите: "Христо Ботев", бул. "Тодор Александров", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Ген. М. Д. Скобелев".

Зелената зона обхваща пространството, оградено от булевардите: бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България", бул. "Академик Иван Е. Гешов", ул. "Хан Пресиян", ул. "Здраве", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска".

Цената за час престой в Синя зона ще бъде 2 лева, като продължителността на престоя не може да надвишава 2 часа. Паркирането в Зелена зона ще струва 1 лев, а максималният престой е 4 часа. Освен това синята зона ще бъде валидна от 8.00 до 19.00 в работни дни и от 8.00 до 14.00 в събота. Зелената зона ще се плаща само през седмицата в часовете от 8.00 до 19.00.

Плащането ще става с талон, закупен от контрольор, от кабини на ЦГМ за продажба на талони или от търговски обекти. Остава и опцията за изпращане на SMS на кратък номер 1302 за Синя зона и 1303 за Зелена зона. 

Живеещите по постоянен адрес на улици, булеварди или площади с въведен режим на почасово платено паркиране ще плащат авансово еднократна годишна такса от 100 лева за Зелена зона или 150 лева за Синя зона.

На територията на Столична община електромобилите паркират безплатно, като правото им за това се установява с надлежно издаден стикер.

fallback
Още от България
fallback