Земна маса падна върху къща в Неделино

Община Чепеларе обяви частично бедствено положение

31.07.2018 | 18:56 Редактор: Тодор Петров
Земна маса падна върху къща в Неделино

Жители на Неделино бяха принудени да се евакуират, след като земна маса падна върху къщата им. При инцидента няма пострадали, а обитателите на къщата са се преместили на друго място заради опасността от срутване на покривната конструкция и стените. 

Иначе обстановката в региона след вчерашния двучасов порой се норамализира и на този етап няма затворени пътища. Проблемните участъци са разчистени. Заради обилните дъждове през последните дни свлачищата се активизират, а щетите вече са за стотици хиляди левове.

"В резулат на проливните и интензивни валежи над един от кварталите в Неделино се активизира свлачище, което засегна една от жилищните сгради. С няколко камиона изнесохме земната маса. Хората от къщите наоколо са притеснени, че това свлачище може да се активизира и да се откъсне по-голяма земна маса", обясни за Bulgaria ON AIR кметът на Неделино Боян Кехайов.

А заради активизиралите се свлачища община Чепеларе обяви частично бедствено положение. След интензивните валежи свлачище затвори пътя за село Забърдо и Чудните мостове. 

Пътят е затворен заради падащите камъни, екипи разчистват мястото. Заради наводнен участък по-рано днес временно беше спряно и движението между Девин и Кричим.

Тежка ситуация и в село Дрента в Еленския балкан. Пороят там е активизирал свлачища и кални потоци. 

Местната река е отнесла мостове, 7 домакинства са без достъп до домовете си. Прекъсната е комуникацията. Бедстващи хора няма, но обстановката е усложнена.