Българските служби предотвратили 15 атентата за три години

ДАНС няма данни за подготвяне на нов терористичен акт в страната.

27.07.2012 | 10:14
Българските служби предотвратили 15 атентата за три години

(Обновена в 17:34)

Българските служби са предотвратили за три години 15 атентата без да ги оповестяват публично, разкри тази сутрин по bTV вицепремиерът Цветан Цветанов.

"България всеки път е реагирала много адекватно на постъпваща информация от партньорските служби, но при атентата в Бургас подобна информация не е постъпвала. От терористичния акт на летището може да се предположи, че има някои пропуски в сигурността", признава министърът на вътрешните работи.

Човекът от записа на камерите на летището в Бургас е атентаторът, потвърди вътрешният министър. "В момента се опитваме да възстановим снимка на лицето на атентатора на база резултатите от аутопсията и кадрите от видеонаблюдението", каза Цветан Цветанов. Фотороботът ще бъде представен на свидетелите, по всяка вероятност и в медиите.

В момента разследващите се спрели на версията, че атентаторът е дошъл в България с "цел туризъм" и е останал незабелязан.

Няма данни за подготвяне на нов терористичен акт в страната, заявил днес шефът на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Константин Казаков по време на закрито заседание в парламента. Шефът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров също е потвърдил пред депутатите информацията на Цветанов, че не е имало сигнал за подготовката на терористична атака.

Отзиви след проведеното заседание чуйте във видео файла.