Държавата ще охранява частните гори до два хектара

Парламентът прие един приемлив закон, коментира бившият директор на парк "Витоша" Тома Белев.

27.07.2012 | 08:31
Държавата ще охранява частните гори до два хектара

Парламентът, след два месеца спорове, може да се каже, че прие един приемлив Закон за горите – коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани" и бивш директор на природен парк "Витоша".

В новата версия са попаднали няколко текста, които допълнително ще гарантират сигурността на гората, отчита Белев. Една от поправките предвижда държавата да поеме охраната на частните гори до два хектара, които са около десет процента от общия горски фонд.

В друг текст пък са регламентирани допълнителни стимули за младите лесничеи. Това изменение, по думите на прородозащитника, е много важно, за да може да се набират млади кадри в Изпълнителната агенция по горите.

При повторното разглеждане на закона в пленарна зала отпадна най-спорната поправка, която предвиждаше лифтове и влекове да могат да се строят без промяна на предназначението на земята. Собствениците на лифтове, строени преди 1987, ще могат да поставят нови стълбове и станции на лифтове, но без да излизат от границите старите просеки.

Още преди да бъде окончателно приет закона, собственикът на лифтовете над София – „Витоша ски“, след среща в Столична община, обяви че най-късно до август ще пусне съоръженията в Симеоново и Драгалевци. Според Тома Белев обаче, пускането не прави по-достъпна планината до столичани. Неговата препоръка към екипа на Йорданка Фандъкова е да осигури постоянен транспорт до хижа „Алеко“ или Златните мостове, както е било преди 1989.