Кабинетът оцеля за пети път

Парламентът отхвърли днес поредното искане за вот на недоверие.

26.07.2012 | 09:38
Кабинетът оцеля за пети път
Кабинетът оцеля за пети път

Парламентът отхвърли тази сутрин петото поред искане за вот на недоверие към кабинета, внесено от ДПС и БСП заради доклада на Европейската комисия и несправяне в областта на правосъдието и вътрешните работи. От 210 депутати, 72 гласуваха "за", 136 - "против" и двама се въздържаха.

От Синята коалиция още при дебатите заявиха, че няма да участват в гласуването. Изненадващо депутатите от Атака не влязоха в залата и също не взеха участие във вота, въпреки че в аванс бяха казали, че няма да подкрепят кабинета. Очаквано против вота гласуваха депутатите от ГЕРБ и независими народни представители.

По време на гласуването дойдоха и част от министрите - Цветан Цветанов, Николай Младенов, Аню Ангелов, Диана Ковачева и Лиляна Павлова. Както при дебатите, така и при гласуването министър-председателят Бойко Борисов не се появи в пленарната зала. На гласуването не дойде и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

По време на дебатите опозиция и управляващи взаимно се обвиняваха кой е по-виновен за негативните оценки в последния доклад на Европейската комисия.

Последният вот на недоверие се проведе в края на април заради спиране изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика.

Отзиви след днешния вот на недоверие вижте във видео файла.