fallback

Българите взимат най-малко ваучери в Европа

Във Франция служителите взимат средно по 10 евро на ден под формата на ваучери.

22.07.2012 | 15:31

Около 300 хиляди работници у нас всеки месец получават талони за храна до 60 лева. Българинът получава далеч по ниска сума за храна от своите колеги в Европа. Например във Франция служителите взимат средно по 10 евро и 80 цента на ден под формата на ваучер. В Люксембург – 8 евро и 40 цента, а в Белгия – 7 евро. Българското министерство на финансите разпределя тази година 180 милиона лева за ваучери между работодателските организации. През 2011 година има сериозен ръст на желаещите да получат тази придобивка.

Ако парите за ваучери привършват, най-ощетени ще са хората, чиито ваучери са част от заплатата и спирането им би означавало намаляване на трудовото възнаграждение. В случаите, в които работодателят реши да ги компенсира със същата сума, служителите все пак ще дължат данък и осигуровки, докато за сумата на получените ваучери не се заплащат данъци.

От министерството на финансите обясниха, че не може да се каже кога ще бъдат изчерпани квотите за ваучери. От асоциацията на операторите за издаване на ваучери обаче посочват, че ваучерите са на привършване и настояват да се отпусне допълнителна квота.

fallback
Още от България
fallback