fallback

Външната политика не е причина за атаката според Младенов

Израелските медии разпространиха снимка на предполагаем съучастник.

21.07.2012 | 10:04

(Обновена в 12:23)

Българската външна политика в никакъв случай не е провокирала камикадзето в Бургас, заяви по националното радио външният министър Николай Младенов. "В България имаме възможно най-открит диалог както с израелското правителство, така и с арабските страни, сред които е Иран".

И България, и Израел ще вземат максималните мерки, за да не се случи подобно нещо отново. Работим максимално бързо по откриването на извършителите, няма да станем жертва на терористите от някакъв страх, убеден е Младенов. "Ако се стигне до ясно доказателство за посоката на този атентат, ще предприемем всички възможни дипломатически мерки, за да покажем на международната общност виновните за случилото се в Бургас“.

Израелските медии разпространиха фоторобот на предполагаем съучастник на терориста в Бургас. Снимката е взета от българската полиция, която се опасява, че въпросният мъж може да има втора бомба, съобщи bTV. Предполага се също, че вторият терорист е американски гражданин на име Дейвид Джепсън. Снимката се разпространява сред хотелиерите, защото се смята, че съучастникът е останал по българското Черноморие.

Говорителят на премиера Бенямин Нетаняху-Марк Регев, коментира за Дарик, че в случая имало пропуск, въпреки постоянната заплаха срещу израелските граждани. "През последните месеци сме видели подобни атентати в няколко държави. Предупреждение специално за България нямаше, и ще разучим защо сме изпуснали тази заплаха". В страната смятат, че има връзка между заплахата за атака срещу израелски туристи през януари и атентата преди дни в Бургас. В началото на годината в български автобус за израелски туристи беше открит съмнителен пакет. Въпреки че тогава не бе намерена бомба, приликите между двата случая са много, отбелязват от израелското правителство. Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов отрече да има връзка между случаите. 

Около 3 килограма тротил е било взривното вещество при атентата на летището, съобщи снощи по националната телевизия Цветан Цветанов, но отказа да даде повече подробности за направата и начина на взривяване.

fallback
Още от България
fallback